HPB chyba lepsza. Będziesz musiał na 5 biegu ciągnąć go do ok. 110 km/h aby na 6 biegu było conajmniej 2600 obr/min. Inaczej szkoda silnika.
[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez pejo Zobacz wpisDo Polo też można było gaz wrzucićZamieszczone przez tinware91 Zobacz wpis...głęboki bagażnik z wnęką na pełne koło zapasowe zachęca tylko do tego.
Kilka dni temu uruchomiłem swoją Polówkę 6N2 2000r. - celem właśnie auta backupowego w czasie kiedy będę modował skrzynię w Touranie.
Zajrzałem do koła w bagażniku - nie mieści się tam koło zapasowe, mieści się tam tylko koło dojazdowe ("cienkie", nie pełno wymiarowe).
Raczej brak oryginalnych elementów na wyższą podłogę pod pełne koło zapasowe, trzeba robić samemu, ale bagażnik jest bardzo głęboki, można wystrugać z drewna jakieś własny petent na "podwójne dno".Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpistinware91mam KOŁO DOJAZDOWE CIEKI DO TEGO STAREGO POLO NA SPRZEDAŻ
WŁASNIE ZAMÓWIŁEM KOŁA 0,67 I BĘDĘ JE MONTOWAĆ 26.09 ZDAM RELACJE CZY WARTO
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpistinware91 ja mam jjt
I mogę tylko pozazdrościć, ja za swojego moda zapłacę w tą Sobotę przeszło 5 tyś z montażem i wymianą sprzęgła, a i tak nie uda mi się osiągnąć Twojego wyniku na szóstce
Bedę miał bardzo krótką czwórkę i piątkę, więc 80-130km/h to ja będę mistrzem tej gry!
A szóstka - niestety, licznikowe 140km/h i 3600 obr/min, zabrakło 10km/h do ideału.
Może kiedyś zrobie moda tego moda :POstatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Komentarz
-
-
wczoraj zmieniłem kolka w swojej skrzyni Petarda mega +
Podczas zmiany okazało się że miałem 5 bieg o przełożeniu 0.81(GDZIE W ŹRÓDŁACH PISALI ZE POWINNA BYĆ 0,74) założyłem 0.67, dynamika wiadomo musiała spać(102km ) . Mi to nie przeszkadza jeżdżę i tak max 120km/h ( vw caddy jest co trzymać przy takich prędkościach+wiatr).W mieście i tak 5 biegu nie włączałem. Obroty przy 120km/h poprzednio były 4100 teraz 3100. MEGA POLECAM cisza jedynie słychać teraz opory wiatru.
WAŻNE KUPCIE SOBIE PRZED ZMIANA ZABEZPIECZENIA KÓŁ ZĘBATYCH (NOWE W ASO 4-5ZŁ JEDNO)
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpistinware91 jjt
Zamieszczone przez michaelo97 Zobacz wpisWie ktoś koniec końców do jakich skrzyń pakowali to 0,67?
A tymczasem... do garażu wjechała właśnie skrzynia sześć biegów pod 1.6 MPI BSE 102KM...
Z wyliczeń wynika, że 4000 obr/min przy 154 km/h na liczniku.
IMG_20190928_134308a.jpg
Ciąg dalszy nastąpi...Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Komentarz
-
-
tinware91Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpisFaktycznie, powinieneś mieć 0,740. Powiem Ci, że musiałeś mieć cholernie małą różnicę pomiędzy czwartym a piątym biegiem. Przełożenie piątego biegu 0,81 przy dyferencjale 5,067 to jakaś tragedia, to nawet powolne 2.0 SDI w Caddy miało już mocniejsze przełożenia. Podobne osiągi miałem w Polo 1.0 MPI 50KM - 3500obr/min to 100km/h i to z licznika (skrzynia ESY).
Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpisPrzełożenie 0,673 jest na pewno w Touranie w 1.6 FSI na szóstym biegu w skrzyni HBJ - czy to pasujące koła, nie wiem. Po półrocznej batalii z ogarnięciem tej skrzyni zaczynam stawać się fachowcem w tej kwestii, a przełożenia biegów, dyfrów i kody skrzyń znam już na pamięć.
Zamieszczone przez michaelo97 Zobacz wpis[CENTER]Wie ktoś koniec końców do jakich skrzyń pakowali to 0,67? Bo miało być ze MFX a jednak nie
Komentarz
-
-
[QUOTE=tinware91;Coraz bliżej...
forum Tourana "Właśnie zwrócił mi się koszt instalacji po 5 miesiącach użytkowania i za tą kasę postanowiłem wyeliminować według mnie największą wadę 1.6 MPI czyli skrzynię biegów, więc ogarnąłem 6-biegową skrzynie biegów do Tourana z 1.6 MPI [IMG2=JSON]{"data-align":"none","data-size":"full","src":"http:\/\/www.touranklub.pl\/forum\/images\/smilies\/icon_wink.gif"}[/IMG2]"
Coś sie ruszyło w tym temacie???
Komentarz
-
-
Cześć dexter23pl
Skrzynia leży w garażu, czekam na wizytę u mechanika. Pewność, że wszystko zagra to 99,999%, więc śpie spokojnie.
Też nie będzie niewiadomo jakiej rewelacji - to 4000 obr/min przy 153km/h, zamiast 133km/h.
A co chętny na moda? Tani nie jest, prawie 6 tyś. zł wyjdzie ;-)Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpis4000 obr/min przy 153km/h, zamiast 133km/h.
Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpisprawie 6 tyś. zł wyjdzie ;-)
rozmawiałem z mechanikiem w Rzeszowie i generalnie za robotę chce ok 500- 600 zł jak nie będzie kłopotów ze skrzynią.
a 6 biegów do mojej BSE aż się prosi bo wyje to na autostradzie jak szalone.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
Komentarz